MAK listopad 2015. Ispis E-mail

OČI ZA BLIŽNJE

Jesu li vas do srca "prostrijelile" oči s naslovnice? Točnije, dva para prelijepih očiju! Ne, nisu to male izbjeglice koje ovih dana viđamo na raznim ekranima, ali i po krajevima naše domovine. O malenoj Rosemary i njezinoj sestri iz Ugande, a to su junakinje s naše naslovnice, čitajte na stranicama Pisama iz misija – rubrike našeg Maka koja već godinama gleda "očima za bližnje". Znači, očima koje vide bližnjega u potrebi.

Upravo takve oči iskazao je naš narod i u danima ove velike izbjegličke krize, o kojoj i vi puno čitate i slušate. Sigurno ste od odraslih čuli i dosta toga što ne ide u prilog izbjeglicama... Ipak, na nama nije da "presuđujemo", pogotovo kad u očima bližnjih vidimo strah ili muku, već da im pomognemo. Na to nas, sve kršćane Europe, poziva i papa Franjo, kazujući da "tim jadnim ljudima koji bježe od rata i gladi" ponudimo krov nad glavom i naše prihvaćanje.

MOLITVA P(RE)OKREĆE SVIJET!

Mi maleni makovci ne možemo sami "preokrenuti svijet", ne možemo napaćenima svojom odlukom baš ni dati svoje krevete, sobe ili stanove, ali možemo ih uvijek gledati "očima za bližnje"! A to znači, riječima pape Franje, da ih moramo staviti "u središte", gdje je čovjeku kao Božjemu stvoru i mjesto. U središte naših misli, aktivnosti i osobito naših molitava. A molitva ima puno veću snagu nego što mnogi odrasli misle! Posebno oni koji su u svoja "životna središta" postavili novac, vlast, silu... Dokažimo im to našim primjerom! Iako smo maleni – i naš Mak, i vi makovci – u zajedničkoj listopadskoj molitvi uz nas će biti i veliki Bog!

Vaši urednici


Prvopričesnici iz Ciste Velike za svog su velikog prijatelja odabrali Isusa. I rekli su to cijeloj župnoj zajednici, neka se zna!

BITI PRIJATELJ


Kad se osjećam usamljeno, pozvat ću svoga prijatelja, koji će učiniti da moja usamljenost nestane. S njime se osjećam posebno. Smijemo se i žalostimo zajedno. Prijatelj pomaže da zaboravim sve negativno i zato se veselim trenutcima provedenima s njim. Prijatelj je onaj tko će uvijek biti uz tebe. Kada padneš i misliš da je gotovo, on te diže i pomaže da nastaviš dalje puno jači. Osobe koje nemaju prijatelja su prazne, neispunjene i ne nalaze smisao u svojem postojanju. Naprotiv, onaj tko ima prijatelja, osjeća se posebno. Uz prijatelje shvatimo tko smo, što smo i zašto smo. Oni nas brane, zbog njih imamo ljepši pogled na svijet. Hvala ti, Gospodine, na svim prijateljima koji sa mnom kroče ovim životom. Ohrabri me i ojačaj svojom milošću, da i ja budem prijatelj drugima.


Ana Ivčetić, 8. r., OŠ Vilima Korajca KaptolKRUŠČIĆI GROFICE LUJZE


TIHO I DRAGOCJENO SLUŽENJE


MARIJO, MOLI ZA NAS!


(PRI)RUČNI MOLITVENIK

Dragi čitatelji Maloga Koncila – Maka! Dragi "makovci"! Želeći vas potaknuti da zavirite u pravi, papirnati Mak – u kojem ćete doista bojiti, rezati slagalice ili rješavati križaljke i testove – neke stranice lista smo vam razotrkili, a neke namjerno "zamaglili"... Vidimo se u Maku!