MAK svibanj 2015. Ispis E-mail

GROMOGLASNA SKROMNOST

Dragi makovci! Znate li da se na susretu hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu okupilo više od 15 000 ljudi? Da se na završnici Vjeronaučne olimpijade u Krku okupilo 200 najboljih vjeroučenika, koji su tek "vidljivi vrh sante" od otprilike 3 000 onih koji su se uključili u to natjecanje iz Vjeronauka? Znate li da je na Zlatnoj harfi, i to samo za Zagrebačku nadbiskupiju, nastupilo više od 600 malih pjevača? Da je u naše uredništvo stiglo možda i više od tisuću vaših odgovora za Veliku nagradnu igru 500. broja Maka?

PUNO NAS JE...

Puno vas je, puno nas je koji volimo naše obitelji, naš narod, Crkvu, vjeru, vjeronauk i Mak! Puno nas je koji želimo biti blizu Isusu, koji mu pružamo ruke kao mali "Ivanovi anđeli" iz Lučkoga; koji mu želimo sjesti u krilo kao dječarac s naslovnice svojemu ocu na trsatskom susretu...

O svim tim "događajima velikih brojki" piše u našem svibanjskom Maku! A da ne piše, teško ili vrlo malo biste o tome čuli, čitali ili uopće saznali... Jer prve novinske stranice, ekrane i zvučnike glasnih medija već su zauzele druge stvari, najčešće "zlo i naopako". Nekako, o "tri loša" redovito se čuje puno više i glasnije nego o tisuću dobrih...

... ALI SLAVIMO SAMO JEDNOGA BOGA!

Sva sreća da se mi nismo okupljali na Trsatu ili u Krku zato da bismo sebe proslavili i da bi se za nas čulo. Niti smo na "harfi" pjevali, niti Mak pisali ili čitali zato da bismo mi bili važni ili popularni, već zato da bismo proslavili onoga koji nam je omogućio da sve to znamo i možemo činiti. I zato mi više volimo moliti i pjevati negoli vikati, galamiti, "praviti se važni" i sami sebe reklamirati. A sam Isus, onaj kojeg slavimo, svojim nam je primjerom pokazao kako poniznost, poslušnost Bogu i ljubav prema bližnjemu naposljetku... pobjeđuje!

Stoga ne plašite se, ne stidite se biti tihi i radišni, a "gromoglasno skromni": u molitvi, dobrim djelima, u vjerničkim i misnim okupljanjima, u pobožnostima Mariji na koje nas posebno poziva svibanj. A s njime i vaš Mak – skromni cvijetak!

Vaši uredniciUČIMO MOLITI KRUNICU


IGROKAZ: RUŽA ZA MAJKU


TRI, A JEDAN


VESELI BUKETIĆ ZA MAJČIN DAN

Dragi čitatelji Maloga Koncila – Maka! Dragi "makovci"! Želeći vas potaknuti da zavirite u pravi, papirnati Mak – u kojem ćete doista bojiti, rezati slagalice ili rješavati križaljke i testove – neke stranice lista smo vam razotrkili, a neke namjerno "zamaglili"... Vidimo se u Maku!