Kokos (Cocos nucifera, lat.) proizvod je s visokim udjelom masti u čijem je plodu trećina pulpe masnoća. No, unatoč visoku sadržaju zasićenih masti, gotovo je polovica masnoća koje sadržava kokosovo ulje laurinska kiselina koja se vrlo rijetko može pronaći u prirodi. U ljudskom se tijelu laurinska kiselina pretvara u monolaurin koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Stoga se u narodnoj medicini upotrebljava za liječenje bolesti dišnoga sustava (bronhitis, gripa i prehlada) te upala grla, usne šupljine i desni. Osim toga, kokos sadrži i kaprilnu kiselinu koja osim antibakterijskoga djelovanja ima i snažna antigljivična svojstva te se upotrebljava kod gljivičnih infekcija. Prirodne masne kiseline kokosa snažno su hidratantno sredstvo pa se rabe u dermatologiji i kozmetologiji. Iz svježe pulpe kokosa radi se kokosovo mlijeko i kokosova voda, koji su bogati proteinima i mineralima, posebno magnezijem, no u širokoj je upotrebi najviše kokosovo ulje i kokosovo brašno. Kokosovo brašno sadrži dijetalna vlakna koja potiču rad crijeva te na taj način poboljšavaju probavu, a posljedično djeluju na smanjenje »lošega« kolesterola u krvi, što štiti zdravlje srca i krvnih žila.
- Kokosovo ulje smatra se najbližom supstancom ljudskoj potkožnoj masti i kompatibilno je s kožom
- Športaši upotrebljavaju kokos zbog visokoga postotka proteina u pulpi koji pomaže u stvaranju mišićne mase
- Kokos, pa ni kokosovo brašno, ne sadrži protein gluten pa je pogodan za konzumiranje osobama koje pate od celijakije ili su preosjetljive na gluten
- Kokosovo brašno ima jako malo kalorija, daje osjećaj sitosti dugo vremena i zato se rabi u dijetama za mršavljenje
- Kokos poboljšava probavu i poboljšava izlučivanje inzulina te umanjuje simptome povezane sa šećernom bolešću
- Alergijske reakcije na kokos zabilježene su vrlo rijetko