SAVJETI ZA SVE MLADE Kako s čistim srcem »dočekati« brak

Važnost čednosti i uzdržavanja od spolnih odnosa prije braka talijanska autorica Cecilia Galatolo pokušala je prenijeti i »suvremenim« mladima knjigom »Čedni do cilja« (tal. »Casti alla meta«). Autorica, inače i suradnica projekta »Obitelj i mediji«, u knjizi je zauzela perspektivu koja je potpuno suprotna od načina na koji se pitanjem čistoće i ljudske spolnosti općenito bave suvremeni mediji i kultura. Naime, ona čednosti pristupa kao vrlini koja ne ograničava i ne zarobljava mlade, nego upravo suprotno, kao vrlini koja mladima donosi puninu slobode.

Autorica Cecilia Galatolo poziva mlade da se odluče za jedan od dvaju putova: slijediti »glas većine« (koji smatra da se spolnost treba živjeti što »slobodnije«) ili glas koji govori da je svaki pojedinac neponovljiv (i da kao takav ne može biti »instrument« zadovoljenja nečijih potreba).

Knjiga je i svojevrstan izazov za mlade, koji autorica sama postavlja već u uvodu, pozivajući mlade da se nakon čitanja odluče za jedan od dvaju putova: slijediti »glas većine« (koji smatra da se spolnost treba živjeti što »slobodnije«) ili glas koji govori da je svaki pojedinac neponovljiv (i da kao takav ne može biti »instrument« zadovoljenja nečijih potreba).

Autorica razbija brojne klišeje

S čistim srcem »dočekati« brak, a onda živjeti i zdravu spolnost u braku, potiče talijanska autorica, nije nikakvo »ograničavanje«, nego prepoznavanje činjenice da je baš svaka osoba dragocjena i da baš svaka osoba ima neotuđivo dostojanstvo. »Čednost nije nikakva granica koju je ljubavi između djevojke i mladića nametnuo netko izvana, nego upravo ključni sastojak koji sprječava da se ljubav iskvari, baš kao što sol pomaže hrani da ne bude bljutava«, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija« u osvrtu na knjigu spisateljice Galatolo.

Stilom i temom knjiga »Čedni do cilja«, napominju iz »Obitelji i medija«, nije namijenjena samo mladim katolicima, nego i mladima koji su se iz brojnih razloga udaljili od Crkve ili ih Crkva nikada posebno nije zanimala. »Autorica razbija brojne klišeje i predrasude o čistoći i pokazuje zašto je dobro opredijeliti se za put čednosti i zašto je to važno za mlade kojima treba zasititi ‘glad’ u brojnim pitanjima koja ih zanimaju jer su u fazi života u kojoj je sve uzbudljivo, ali i turbulentno i prepuno nesigurnosti«, zaključuju iz europskoga projekta.

Svaki treći brak u Hrvatskoj raspada se zbog rastave. U suvremenim društvima brak postaje svojevrsna »avantura« koja ima svoj »rok trajanja«. Stoga se osobito aktualnim čini zalaganje za vrlinu čednosti prije braka jer ona mlade osnažuje i za suočavanja s izazovima bračnoga života.