TROPSKA MAHUNARKA KIKIRIKI Hrana za srce i mozak

Foto: Shutterstock | Kikiriki

Kikiriki (Arachis hypogaea, lat.) tropska je mahunarka koja je u širokoj upotrebi u prehrambenoj industriji. Kikiriki je biljka s različitim ljekovitim djelovanjem, od kojega se posebno ističe zaštitno djelovanje na srčano-žilni, živčani i probavni sustav te protuupalno djelovanje. Kikiriki je bogat fitonutrijentima, poput raznih antioksidansa (tvari koje mogu spriječiti oštećenje stanica) te se u farmakološkim djelovanjima kikirikija navodi i njegovo antikancerogeno djelovanje. Zbog sadržaja flavonoida resveratrola, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, koji djeluju na smanjenje kolesterola, kikiriki je korisna namirnica za zaštitu krvnih žila.

Kikiriki je poznat i kao »hrana za mozak«, posebno zbog bogatoga sadržaja vitamina niacina koji, osim što djeluje na smanjenje kolesterola, smatra se zaslužnim za smanjenje opasnosti od razvoja Alzheimerove bolesti. Osim toga sadrži i znatnu količinu aminokiseline triptofan koja je prirodni regulator raspoloženja. Maslac od kikirikija, ako ne sadrži šećere, soli i ostale nezdrave dodatke, zdrav je i ljekovit obrok ako se jede u maloj količini.

  • Maslac od kikirikija sadrži puno kalorija pa se preporučuje dnevno do 1 žlica, što je otprilike 100 kalorija
  • Kikiriki je dobar izvor folne kiseline, koja je važna ženama za vrijeme trudnoće
  • Mlijeko od kikirikija korisno je u liječenju simptoma gastritisa
  • Kikiriki je podložan stvaranju plijesni koja sadrži toksični alfatoksin pa je važno paziti da je pravilno skladišten
  • Konzumiranje slanoga kikirikija posebno se ne preporučuje osobama s povišenim krvnim tlakom
  • Kikiriki je namirnica koja je čest uzrok alergija pa kod njegove konzumacije treba biti oprezan