KOZJI PAPAK Ljekoviti korov ugodna okusa

Kozji papak
Foto: Shutterstock

Kozji papak (Oxalis corniculata, lat.) samonikla je biljka i čest vrtni korov koji je jestiv i bogat taninima, palmitinskom kiselinom te linolnom i linolenskom kiselinom. Ta biljka također posjeduje mnoge druge bioaktivne tvari, uključujući alkaloide, flavonoide, glikozide, saponine, flobatanine i steroide. Njezini cvjetovi i listovi bogati su kalijevim oksalatom i oksalnom kiselinom. Biljka ima mnoge terapeutske namjene, uključujući antimikrobno, antifungalno, antiulkusno i protuupalno djelovanje.

Osim toga biljka je bogata vitaminima C i B1, magnezijem, kalijem, kalcijem i željezom. Studije ekstrakta zelenoga lista te biljke provedene u laboratoriju (in vitro) pokazale su da koči razvoj brojnih patogenih bakterija, od kojih najviše crijevnih bakterija kao što su Escherichia coli, Shigella dysenteriae i Shigella flexneri koje su uzročnici proljeva. Međutim biljka se ne rabi u izoliranom obliku u komercijalnim lijekovima, nego je više zastupljena u narodnoj medicini u obliku čajeva, tinktura ili dodataka prehrani koji se oslanjaju na njezine ljekovite osobine u tradicionalnoj bilinarskoj literaturi.

Dobro je znati…

• Iako je kozji papak jestiva biljka i djeluje blagotvorno na probavni sustav, treba je konzumirati u malim količinama zbog visokoga sadržaja oksalne kiseline jer oksalna kiselina može spriječiti apsorpciju kalcija u organizam i izazvati probavne tegobe
• Preporuka je da odrasla osoba ne prelazi količine od 5 do 10 grama ove biljke u svježem stanju. Termička obrada može smanjiti, ali ne i potpuno eliminirati oksalnu kiselinu
• Osobe sklone reumatizmu, artritisu, gihtu i bubrežnim kamencima trebale bi biti posebno oprezne ako ovu biljku uvrste u svoju prehranu jer može pogoršati njihovo stanje
• Blago kiselkast okus ove biljke može potaknuti apetit i poboljšati probavu
• Kod infekcija usne šupljine i desni preporučuje se žvakanje biljke ili grgljanje soka svježih listova pomiješanoga s vodom