Momordika (Momordica charantia, lat.), gorka dinja, gorki krastavac, karela, ljekovita je biljka koja potječe iz tropskih i suptropskih područja Azije, Afrike i Južne Amerike. Momordika je posebno popularna zbog svojih učinaka u regulaciji razine glukoze u krvi, što je čini korisnom za osobe s dijabetesom. Aktivni spojevi u momordiki, poput charantina, vicina i polipeptida P, pokazali su hipoglikemijske učinke. Ti spojevi djeluju na snižavanje razine glukoze u krvi poticanjem oslobađanja inzulina iz gušterače i povećanjem osjetljivosti stanica na inzulin.
Momordika sadrži i lektin, tvar koja također snižava koncentraciju glukoze u krvi, povećava iskorištavanje glukoze u perifernim tkivima i smanjuje osjećaj gladi. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija momordike može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i smanjenju simptoma dijabetesa. Momordika se također upotrebljava za poboljšanje probave. Pomaže u stimulaciji probavnih enzima i povećava izlučivanje žuči, što olakšava probavu hrane, posebice masti. Ta biljka često se rabi u farmaceutskim proizvodima zbog ljekovitih svojstava, osobito u tretiranju dijabetesa, metaboličkoga sindroma i probavnih tegoba. Ekstrakti momordike prisutni su u čajevima, kapsulama, tabletama, biljnim kapima i tinkturi, koji pomažu u smanjenju razine glukoze u krvi, često u kombinaciji s drugim biljnim ekstraktima.