Uljana repica (Brassica napus, lat.), kanola, poznata je ponajprije kao sirovina za proizvodnju jestivih ulja, no sve je veći interes znanstvene zajednice usmjeren na njezina ljekovita svojstva. Ulje uljane repice odlikuje se visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina, uključujući oleinsku, linolnu i alfa-linolensku kiselinu, te niskim sadržajem zasićenih masnih kiselina. Osim toga, ulje sadrži znatne količine vitamina E (tokoferola) i fitosterola koji pridonose njegovim ljekovitim svojstvima.
Zahvaljujući visokomu sadržaju nezasićenih masnih kiselina, ulje uljane repice pridonosi smanjenju razine LDL (lošega) kolesterola i povećanju razine HDL (dobroga) kolesterola, što se povezuje s manjim rizikom od ateroskleroze i srčanih bolesti. Nadalje, fenolni spojevi i tokoferoli djeluju protuupalno, što je posebno korisno kod kroničnih bolesti poput reumatoidnoga artritisa. Osim ulja, poznat je i med uljane repice koji je bogat flavonoidima i antioksidansima koji pridonose zaštiti krvnih žila od oksidativnoga stresa. Osim toga u ljekovite svrhe rabi se i sjeme uljane repice koje je u mljevenom obliku izvor vlakana i proteina te pomaže u probavi i regulaciji šećera u krvi.