Papaja (Carica papaya, lat.) tropska je biljka bogata vitaminima, mineralima, enzimima i bioaktivnim spojevima koji pridonose njezinoj ljekovitosti. Glavna komponenta koja pridonosi ljekovitosti papaje je papain, proteolitički enzim koji potiče probavu i razgradnju hrane te ima protuupalna svojstva. Taj je enzim sličan pepsinu – probavnomu enzimu koji je prirodno prisutan u želudcu i pomaže u probavi bjelančevina. Papain i vlakna u papaji olakšavaju probavu, smanjuju zatvor i potiču zdravlje crijevne mikrobiote.
Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija papaje može smanjiti simptome dispepsije i gastroezofagealnoga refluksa. Osim papaina, sjemenke papaje sadrže alkaloide i polifenole s potencijalnim antimikrobnim i antiparazitskim djelovanjem. Ekstrakti papaje djeluju na smanjenje upalnih procesa povezanih s artritisom, astmom i upalnim bolestima crijeva. Papaja se nalazi u brojnim komercijalnim, farmakološkim i nutritivnim pripravcima u obliku tableta ili kapsula za pomoć kod probavnih smetnja. Ekstrakt lista papaje često se rabi za jačanje imuniteta i oporavak kod infekcija.
- Enzimi iz lišća papaje mogu pomoći kod probave glutena i spriječiti nastanak čira na želudcu
- Osobe osjetljive na lateks, smokve, kivi ili banane (koje također sadrže lateks-spojeve) mogu doživjeti alergijsku reakciju na papaju zbog prisutnosti prirodnih lateks-spojeva
- Trudnice trebaju izbjegavati zelenu papaju jer sadrži spojeve koji mogu izazvati kontrakcije maternice i povećati rizik od spontanoga pobačaja
- Prekomjerna konzumacija svježe papaje ili pripravaka s papainom može uzrokovati proljev, nadutost ili grčeve u trbuhu
- Papain može utjecati na zgrušavanje krvi pa stoga ljudi koji uzimaju terapiju protiv zgrušavanja krvi (antikoagulanse) trebaju izbjegavati proizvode s papainom jer mogu povećati rizik od krvarenja