ZDRAVLJE ISPOD ZEMLJE Crni tartuf cijenjen u kulinarstvu, ali i znanosti

Foto: Shutterstock | Crni tartuf

Crni tartuf (Tuber melanosporum, lat.) podzemna je gljiva vrlo cijenjena u kulinarstvu, a posljednjih desetljeća predmet je interesa znanstvenika koji analiziraju ljekovitost njezinih spojeva. Ekstrakti crnoga tartufa koncentrirani su pripravci dobiveni iz plodišta koji sadrže bioaktivne tvari odgovorne za njegova ljekovita svojstva. Ti ekstrakti upotrebljavaju se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji zbog njihove nutritivne i funkcionalne vrijednosti.

Ekstrakti crnoga tartufa pokazali su visok kapacitet uklanjanja slobodnih radikala u testovima in vitro. Ta svojstva povezana su s prevencijom degenerativnih bolesti poput ateroskleroze, raka i neurodegenerativnih poremećaja. Crni tartuf sadrži bioaktivne spojeve poput fenolnih kiselina i terpena koji imaju sposobnost inhibicije (kočenja) rasta patogenih mikroorganizama i djeluju protuupalno. Ekstrakti crnoga tartufa često se upotrebljavaju u proizvodima za njegu kože zbog antioksidativnih i hidratantnih svojstava. U komercijalnoj prodaji mogu se naći kreme za lice, serum za oči, maska za lice, losion i ulje za lice s ekstraktom crnoga tartufa.

Dobro je znati…

• Ekstrakti crnoga tartufa stimuliraju makrofage i povećavaju proizvodnju citokina (poput interleukina-6), što je ključno za jačanje imunosnoga odgovora.
• Polisaharidi prisutni u crnom tartufu mogu pozitivno utjecati na imunosni sustav. Oni potiču aktivaciju ključnih imunosnih stanica, čime jačaju obrambene sposobnosti organizma.
• Masne kiseline i antioksidansi prisutni u crnom tartufu mogu imati zaštitni učinak na živčani sustav. Ekstrakti crnoga tartufa štite neuronske stanice od oksidativnoga oštećenja uzrokovana stresom. To sugerira potencijalnu ulogu u prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.
• Osobe koje uzimaju lijekove, posebno one za autoimune bolesti ili nakon transplantacije organa, trebaju konzultirati liječnika prije konzumacije.