SLATKA PAPRAT Ljekovitost bioaktivnih spojeva

Slatka paprat
Foto: Shutterstock | Slatka paprat

Slatka paprat (Polypodium vulgare, lat. ), oslad, slatka bujad, biljna je vrsta od čijega se svježega ili osušenoga podanka u narodnoj medicini pripremaju čajevi ili infuzija. Budući da djeluje na rastvaranje sluzi, tradicionalno se upotrebljava za liječenje kašlja i promuklosti. Recentna istraživanja potvrđuju njezine farmakološke učinke, čime se otvara mogućnost za njezinu širu medicinsku primjenu.

Podanak slatke paprati bogat je bioaktivnim spojevima, uključujući saponine, šećere (najviše saharoze), škrob, masna ulja, flavonoide, fenolne kiseline, polipeptidne spojeve, eterična ulja. Slatka je paprat opisana kao samonikla jestiva biljka, ali izdanci i listovi slatke paprati nisu jestivi, nego samo podanak. No nije preporučljivo konzumirati ga u većoj količini jer može izazvati probavne smetnje te imati štetno djelovanje na bubrežnu funkciju.

Trenutačno na tržištu nema široko dostupnih komercijalnih pripravaka koji sadrže ekstrakte slatke paprati. To je dijelom zbog činjenice da se spojevi izolirani iz papratnjača još istražuju. No fitokemijska istraživanja pokazala su, među ostalim, da podanak te biljke sadrži različite farmakološki aktivne tvari poput polipodina A i polipodina B koji imaju zaštitni učinak u raznim neurološkim i neurodegenerativnim poremećajima.

Dobro je znati…

• U narodnoj medicini podanak slatke paprati upotrebljava se kod probavnih smetnja kao sredstvo za poticanje izlučivanja žuči i kao laksativ.
• Utvrđeno je da podanak slatke paprati ima analgetsko djelovanje pa se u narodnoj medicini upotrebljava u obliku uvarka kao oblog kod bolnih i otečenih zglobova kod reumatoidnoga artritisa, uganuća i sličnih tegoba.
• Istraživanja na životinjama pokazala su da niske doze ekstrakta slatke paprati imaju protuupalno i antipiretičko djelovanje (smanjenje temperature).
• Trudnicama se ne preporučuje konzumacija pripravaka od slatke paprati jer mogu izazvati pobačaj.