Nedavno je Europska komisija odobrila stavljanje na tržište praha tretirana ultraljubičastim zračenjem dobivena od ličinki velikoga brašnara. Tako se na europskom meniju od ove godine nalazi još jedan kukac. Brašnar (Tenebrio molitor) hrani se uskladištenim žitaricama, a sada je službeno postao nova hrana za ljude. Brašnar je u silosima štetočina, a u kuhinji, eto, poslastica.
Vlasnik je ozračenoga praha francuska tvrtka »Nutriearth«, koja je podnijela zahtjev da se odobri njegova uporaba u kruhu i pecivima, kolačima, tjesteninama, proizvodima od krumpira, siru i kompotima od voća i povrća. Dozvola se temelji na mišljenju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) o sigurnosti mljevenih kukaca u prehrani ljudi.
Podatci nisu dostupni
No službeno zeleno svjetlo za kukce na tanjuru nije znanstveno obojeno. U uredima EFSA-e stručnjaci nisu provodili nikakva istraživanja ni ispitivanja, nego su samo pregledali podatke koje je dostavila francuska tvrtka. A ti su podatci u Provedbenoj uredbi Komisije – neobjavljeni i nedostupni!
Drugim riječima, tvrdnje o sigurnosti, alergenosti, čistoći, kemijskom sastavu i nutritivnoj vrijednosti ozračenoga praha temelje se isključivo na povjerenju prema zaštićenim podatcima vlasnika patenta. Ili, kako piše u Provedbenoj uredbi Komisije: »Podnositelj zahtjeva podnio je i zahtjev za zaštitu vlasnički zaštićenih znanstvenih studija, i to detaljnoga opisa proizvodnoga postupaka i detaljnih rezultata analize sastava te nove hrane.«
Novi alergeni
Usprkos garancijama koje posjeduje (ili skriva) francuska tvrtka, iz EFSA-e upozoravaju na moguću pojavu alergijskih reakcija u osoba koje su alergične na grinje iz kućne prašine: »Na temelju ograničenih objavljenih dokaza o alergijama na hranu povezanim s konzumacijom ličinki Tenebrio molitor, koje sadržavaju niz potencijalno alergenih bjelančevina, Agencija je u svojem mišljenju zaključila da konzumacija te nove hrane može dovesti i do preosjetljivosti na bjelančevine iz ličinki Tenebrio molitor. Agencija je stoga preporučila provedbu daljnjih istraživanja o alergenosti ličinki.«
Ličinke na dijeti
Nadalje, iz Agencije upozoravaju da »u toj novoj hrani mogu završiti i drugi alergeni ako su prisutni u supstratu kojim se hrane kukci«, a u skladu s preporukama Agencije »Komisija trenutačno razmatra kako provesti potrebna istraživanja o alergenosti ličinki Tenebrio molitor«. Jednostavno rečeno, dozvola za kukce u hrani temelji se na nedovršenim ispitivanjima štetnosti, a s kukcima u europskoj hrani samo će se povećati kolekcija alergena. O tome najbolje (ili ironično) govori službena uputa iz Provedbene uredbe: »Prije faze termičkoga sušenja potrebno je provesti barem 24 sata posta kako bi ličinke mogle odbaciti sadržaj crijeva.«
Cvrčci ili čvarci
Jedno je sigurno, mljevenim se i ozračenim brašnarom nitko ne će nasititi jer takav je prilog na meniju nutritivno skroman i relativno skup. Rezerviran je za gastronomske avanturiste, ali i ideološke eksperimente. Europska dozvola za kukce u hrani nije ponuda, nego lekcija za one koji umjesto cvrčaka više vole čvarke. Dijelovi europske administracije i birokracije već godinama provode zelenu agendu u obiteljskim kuhinjama promičući hranu sa smanjenim ekološkim otiskom, hranu čija proizvodnja emitira manje količine ugljikova dioksida, hranu kojom se promiče prehrambena inkluzivnost, kulturna raznolikost… Pritom (možda) zaboravljaju da se na Dalekom istoku, osim kukaca, jedu i psi.
Kako bi se zaštitili ljudi koji ne žele sudjelovati u gurmanskim eksperimentima s kukcima, treba jasno obilježiti pekarske i druge prehrambene proizvode koji sadrže insekte i njihove ostatke. Jedan piktogram s kukcem u prirodnoj veličini vidljiv na ambalaži zahtjev je transparentnosti i poštenoga odnosa prema potrošačima. Srećom, među nekim zastupnicima Hrvatskoga sabora već postoji inicijativa kojom će se zahtijevati obvezujuća dopuna Provedbene uredbe Komisije, a kojom će se regulirati način informiranja na deklaracijama prehrambenih proizvoda obogaćenih kukcima.