Pinija (Pinus pinea, lat.) poznata je po svojim nutritivno bogatim sjemenkama – pinjolima, ali i po ljekovitim svojstvima različitih dijelova stabla. Pinjoli su jestive sjemenke koje se upotrebljavaju u prehrani i narodnoj medicini već stoljećima, posebno u mediteranskoj kuhinji. Fitosteroli i esencijalne masne kiseline iz pinjola pridonose smanjenju LDL kolesterola, čime smanjuju rizik od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja su pokazala da ekstrakti iz kore, iglica i sjemenki pinije sadrže spojeve s protuupalnim, antioksidativnim i kardioprotektivnim učinkom.
Ekstrakti kore i iglica pinije bogati su polifenolima, koji neutraliziraju slobodne radikale i smanjuju oksidativni stres, čime se prevenira oštećenje stanica i razvoj kroničnih bolesti. Terpeni i flavonoidi iz pinije pokazali su protuupalno djelovanje u eksperimentalnim studijama, što je od potencijalnoga značaja u liječenju artritisa i autoimunih bolesti. Ekstrakti pinije upotrebljavaju se u različitim komercijalnim proizvodima, uključujući dijetetske suplemente za zdravlje srca i imunosni sustav, kreme i balzame s protuupalnim djelovanjem za kožu, ulja za aromaterapiju s relaksirajućim i antiseptičkim svojstvima, farmaceutske pripravke za poboljšanje cirkulacije i zdravlje dišnoga sustava.