PRIRODNI SAVEZNIK ZDRAVE PROBAVE Moć vlakana buhačice

Buhačica, (Plantago psyllium, lat.)
Foto: Shutterstock | Buhačica

Buhačica (Plantago psyllium, lat.) poznata je po blagotvornom djelovanju na probavni sustav. Njezine sjemenke bogate su topivim vlaknima, što je čini korisnom kao pomoć kod opstipacije (zatvora stolice) te želudčanih i crijevnih upala. No buhačica može pomoći i kod proljeva jer jača i obnavlja sluznicu probavnoga trakta te je hrana dobrim bakterijama u crijevima, što djeluje na stabilizaciju crijevne flore. Nadalje buhačica pomaže u smanjenju povišenih vrijednosti kolesterola i šećera u krvi, pospješuje sintezu vitamina te sprječava stvaranje žučnoga kamenca.

Redovita konzumacija vlakana iz buhačice povezana je s redukcijom ukupnoga kolesterola i LDL kolesterola, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Mehanizam djelovanja uključuje povećano izlučivanje žučnih kiselina i sprječavanje apsorpcije kolesterola u crijevima. Buhačica se obično konzumira u obliku praha, kapsula ili sjemenki kao dodatak prehrani. Preporučuje se uzimanje s dovoljno tekućine kako bi se izbjegla moguća nelagoda u probavnom sustavu.

Dobro je znati…

• Buhačica je samonikla jestiva biljka čiji se mladi listovi mogu upotrijebiti u juhama i varivima.
• Studije su pokazale da vlakna buhačice usporavaju apsorpciju glukoze u krvotok, čime se smanjuju postprandijalne (nakon obroka) oscilacije razine šećera. To svojstvo može biti korisno u prevenciji i liječenju dijabetesa tipa 2.
• Vlakna iz buhačice služe kao supstrat za crijevne bakterije, čime potiču rast korisnih mikroorganizama, poboljšavajući zdravlje crijeva i imunološku funkciju.
• Osobe s crijevnim opstrukcijama ili suženjima probavnoga trakta ne bi smjele konzumirati buhačicu zbog mogućnosti pogoršanja stanja.
• Osobe koje uzimaju lijekove, osobito za dijabetes ili snižavanje kolesterola, trebaju se posavjetovati s liječnikom zbog mogućih interakcija.