Buhačica (Plantago psyllium, lat.) poznata je po blagotvornom djelovanju na probavni sustav. Njezine sjemenke bogate su topivim vlaknima, što je čini korisnom kao pomoć kod opstipacije (zatvora stolice) te želudčanih i crijevnih upala. No buhačica može pomoći i kod proljeva jer jača i obnavlja sluznicu probavnoga trakta te je hrana dobrim bakterijama u crijevima, što djeluje na stabilizaciju crijevne flore. Nadalje buhačica pomaže u smanjenju povišenih vrijednosti kolesterola i šećera u krvi, pospješuje sintezu vitamina te sprječava stvaranje žučnoga kamenca.
Redovita konzumacija vlakana iz buhačice povezana je s redukcijom ukupnoga kolesterola i LDL kolesterola, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Mehanizam djelovanja uključuje povećano izlučivanje žučnih kiselina i sprječavanje apsorpcije kolesterola u crijevima. Buhačica se obično konzumira u obliku praha, kapsula ili sjemenki kao dodatak prehrani. Preporučuje se uzimanje s dovoljno tekućine kako bi se izbjegla moguća nelagoda u probavnom sustavu.