Podbjel (Tussilago farfara, lat.), lepuh, konjsko kopito, pripada najstarijim poznatim lijekovima za dišne organe i ublažavanje kašlja. U podbjelu je identificirano više od 150 spojeva, a među ostalim tanini (oko 17 posto), biljna sluz, flavonoidi (kvercetin, kemferol), gorke tvari, fitosteroli, galne kiseline, eterična ulja, soli salitrene kiseline i mnogi drugi. Svi su oni ljekoviti za smanjenje upalnih stanja, posebno dišnih putova. Čaj od listova i cvjetova podbjela vrlo je djelotvoran kod promuklosti, upale ždrijela, bronhitisa, laringitisa, hripavca, bronhalne astme i otežanoga disanja jer smanjuje nadražaj i pridonosi razrjeđivanju sluzi nataložene u bronhima i plućima. Stoga se listovi i cvjetovi podbjela često nalaze u tzv. »prsnim čajevima«. Osim u čajevima, podbjel je učinkovit i u inhalacijama u kojima posebno aktivno djelovanje imaju soli salitrene kiseline. U narodnoj medicini oblozi od čaja podbjela primjenjuju se i kod upale vena, raznih upala i oteklina na koži te natečenih nogu zbog dugoga stajanja.
- Podbjel djeluje smirujuće na grčeve u probavnom sustavu i poboljšava apetit, a ima i blagi diuretički učinak
- Zbog sadržaja pirolizidinskih alkaloida (senkirkin, senecionin, tusilagin) koji izazivaju toksične reakcije u organizmu, a posebno jetrima, ne preporučuje se uzimati podbjel u velikim količinama
- Preporuka uzimanja dnevne doze čajne mješavine od podbjela je 4,5 – 6 g raspoređeno tijekom dana. Prilikom uzimanja između terapija treba praviti stanke od nekoliko tjedana. Ne preporučuje se uporaba čaja od podbjela u razdoblju dužem od četiri do šest tjedana tijekom godine
- Osobe s akutnim čirom na želudcu i žučnim kamencima ne bi trebale uzimati čaj od podbjela
- Trudnicama i dojiljama ne preporučuje se uzimanje čaja od podbjela