Planika, maginja ili jagodnjak (lat. Arbutus unedo) zimzeleni je grm čije se stanište proteže širom Mediterana. Od biljke se u gastronomske ili medicinske svrhe upotrebljava list i sočan plod (u boji i veličini sliči plodu vrtnih jagoda), no upotrebljavaju se i korijen i kora za razne ljekovite pripravke. Plod i list te biljke sadržavaju znatne količine minerala, lako probavljivih šećera, prehrambenih vlakana, vitamina i drugih bioaktivnih spojeva. Posebno je poznata po visokom sadržaju vitamina C jer 50 g ploda ispunjava preporučenu dnevnu dozu za odrasle. Novijim znanstvenim istraživanjima potvrđeno je da ekstrakt lista planike sadrži niz specifičnih fitonutrijenata poput polifenolnih spojeva, esencijalnih ulja, terpenoida, tokoferola. Od polifenola najzastupljeniji su arbutin, etil-galat i katehin, a zbog visokoga udjela kondenziranih tanina i katehin-galata ima snažan antioksidativni učinak te sprječava agregaciju (lijepljenje) trombocita i opušta krvne žile, zbog čega djeluje i na prevenciju tromboze, smanjenje krvnoga tlaka i općenito prevenciju srčano-žilnih bolesti. Zbog sadržaja tanina čaj od listova planike koristi se kod proljeva, ali i kod upala mokraćnih putova, upale grla i drugih upala jer etil-galat koji sadrži ima antimikrobno djelovanje.
- Veće količine sirovih plodova (više od 7) mogu izazvati mučninu, omamljenost sličnu pijanstvu, povraćanje i proljev, ali to ne vrijedi za termički obrađene maginje
- Ekstrakt listova planike koči rast brojnih štetnih bakterija kao što su Escherichia coli i Staphylococcus aureus, a sprječava i rast gljivica kao što je Candida albicans
- Planika je bogata dijetalnim vlaknima. 100 g ploda sadrži 40 % dnevne potrebe vlakana za muškarce i 60 % za žene
- U kozmetici se planika upotrebljava kao dodatak kremama protiv sprječavanja smeđih pjega, ravnomjerno tamnjenje i protiv starenja kože
- Planika je dobar izvor minerala kalija, kalcija, fosfora, magnezija i natrija. Osim bogatoga sadržaja vitamina C sadrži i vitamin E (»vitamin mladosti«) koji je prisutan u obliku a-tokoferola i a-tokotrienola, kojih najviše ima u početnom stadiju zrelosti ploda