BLAGOTVORAN IZVANA I IZNUTRA Protuupalno i regenerirajuće djelovanje miloduha

Foto: Shutterstock | Miloduh

Miloduh (Hyssopus officinalis, lat.), izop, poznata je ljekovita, aromatična i kulinarska biljka. Ta biljka bogata je raznim sastojcima poput tanina, ksantofila, flavonoida i fenolnih spojeva, uključujući ferulinsku, p-hidroksi-benzojevu kiselinu, protokatehuinsku kiselinu, klorogensku i kavenu kiselinu. Svježa biljka sadrži i jod u koncentraciji od 14 µg/kg te eterično ulje. Ulje miloduha je bezbojno ili zelenkastožuto, aromatičnoga mirisa po kamforu i blago gorka okusa. U bilinarskoj literaturi navedena su sljedeća ljekovita svojstva miloduha: stimulans, karminativ, sedativ, antispazmodik i diuretik, a prepoznato je i njegovo djelovanje u ublažavanju želudčanih tegoba. Čaj pripremljen od zelenih vrhova biljke ne samo da ima ugodan okus, nego može pomoći u probavi masne hrane i pokazuje antihelmintičko djelovanje (protiv parazita). Nadalje, eterično ulje miloduha pokazalo je antimikrobno djelovanje koje je pripisano linalolu i 1,8-ciniolu, komponentama eteričnoga ulja. Miloduh se upotrebljava izvana za modrice i posjekotine. Suplementi miloduha mogu se nabaviti u obliku kapsula, mekih gelova, eteričnih ulja, tekućih ekstrakata i suhoga lišća.

  • Miloduh je poznat kao biljka koja pomaže u izbacivanju sekreta iz pluća pa se upotrebljava kao čaj kod bronhitisa
  • Eterična ulja miloduha prikladna su za masažu i učinkovita protiv slabe cirkulacije krvi i limfe, a koriste i u tretmanima za opuštanje mišića
  • Eterična ulja miloduha rabe se kao mirisna komponenta u sapunima, parfemima, kolonjskim vodama, kremama i drugim kozmetičkim proizvodima
  • Miloduh, a posebno njegova eterična ulja, rabi se kao aditiv u pićima i hrani. Poznati francuski likeri »Bénédictine« i »Chartreuse« sadrže miloduh kao jedan od glavnih sastojaka