Crni dud (Morus nigra, lat.), murva, drvo je koje sadrži plodove nalik na kupinu od kojih se spravljaju sokovi, sirupi, marmelade, voćne rakije, a rabi se i kao lijek. Upotreba duda u ljekovite svrhe vrlo je poznata u narodnoj medicini, a u službenoj je medicini zanemarena. Ipak, znanstvena istraživanja dokazala su u dudu bogatstvo ljekovitih tvari. Crni dud sadrži slobodne organske kiseline (jabučnu i limunsku), vitamine A, C, B, E i K, željezo, mangan, kalij, pektine te visok postotak prirodnih šećera (uglavnom glukoze i fruktoze). Njegova ljekovitost posebno se pripisuje bogatomu sadržaju flavonoida, posebno antocijanina, kamferola i kvercetina. Zato dud ima snažno protuupalno djelovanje te djeluje zaštitno na sve stanice organizma. Flavonoidi iz duda prepoznati su i po hepatoprotektivnom djelovanju (zaštita stanica jetre). U pučkoj medicini crni dud se rabi i protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla i za lakše iskašljavanje
BLAGOTVRONA MURVA Crni dud – bogat ozdravljujućim plodovima
• Nedozreli plodovi duda upotrebljavaju se protiv proljeva, a zreli kao blagi laksativ (protiv zatvora stolice)
• List crnoga duda čest je sastojak čajnih mješavina za snižavanje i regulaciju šećera u krvi. Neka istraživanja pokazuju da listovi duda mogu smanjiti razinu šećera u krvi, čak do 20 posto.
• Sušeni plodovi duda mogu se pronaći u nekim trgovinama zdrave hrane i biti hranjiva i zdrava alternativa bombonima jer sadrže prirodne šećere koji osiguravaju brz izvor energije. Osim toga dobar su izvor željeza, vlakana i vitamina
• Šalica svježih plodova duda sadrži samo 60 kalorija
• Iako su ljekoviti, ako se konzumiraju u velikim količinama, plodovi duda mogu dovesti do lakših trovanja i proljeva