BOGATA VITAMINOM C Blago jarebike za zdravlje i imunitet

Jarebika
Foto: Shutterstock | Jarebika

Jarebika (Sorbus aucuparia, lat.) listopadno je stablo ili grm poznat po svojim narančasto-crvenim plodovima koji se tradicionalno upotrebljavaju u narodnoj medicini. Najčešće se upotrebljavaju plodovi, ali i listovi, cvjetovi i kora. Zbog visokoga sadržaja vitamina C i drugih bioaktivnih tvari jarebika je poznata kao prirodni lijek za prehlade, probavne tegobe i upalne procese. Plodovi jarebike bogati su različitim fitokemikalijama, uključujući flavonoide (kvercetin, kemferol) koji imaju antioksidativna svojstva.

Jarebika sadrži i fenolne kiseline (klorogensku i galnu kiselinu), kao i tanine koji imaju snažan protuupalni učinak. U narodnoj medicini plodovi jarebike često se upotrebljavaju za pripremu čajeva, sirupa i tinktura za liječenje probavnih problema, kašlja i prehlada, kao i za poticanje izlučivanja mokraće i liječenje bubrežnih kamenaca. U suvremenoj fitoterapiji ekstrakti jarebike nalaze primjenu u dodatcima prehrani i biljnim lijekovima namijenjenim poboljšanju imuniteta i općega zdravlja, kao i u kozmetičkim proizvodima za zaštitu kože od starenja.

Dobro je znati…

• Plodovi jarebike vrlo su bogat izvor vitamina A i sadrže čak do 20 mg karotina.
• Prezreli plodovi jarebike koji su u stanju laganoga vrenja zbog sadržaja parasorbinske kiseline pozitivno djeluju kod problema sa zatvorom, a mošt od plodova jarebike ublažava proljev jer ne sadrži više tu kiselinu.
• Neke studije sugeriraju da jarebika može imati zaštitni učinak na jetra zahvaljujući svojim detoksikacijskim svojstvima.
• Određeni spojevi iz jarebike mogu pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi, no s obzirom na mogućnost snižavanja razine šećera u krvi, jarebika može pojačati učinak antidijabetičkih lijekova.
• Zbog potencijalnoga laksativnoga učinka prekomjerna konzumacija plodova jarebike može izazvati proljev ili probavne smetnje.