Jarebika (Sorbus aucuparia, lat.) listopadno je stablo ili grm poznat po svojim narančasto-crvenim plodovima koji se tradicionalno upotrebljavaju u narodnoj medicini. Najčešće se upotrebljavaju plodovi, ali i listovi, cvjetovi i kora. Zbog visokoga sadržaja vitamina C i drugih bioaktivnih tvari jarebika je poznata kao prirodni lijek za prehlade, probavne tegobe i upalne procese. Plodovi jarebike bogati su različitim fitokemikalijama, uključujući flavonoide (kvercetin, kemferol) koji imaju antioksidativna svojstva.
Jarebika sadrži i fenolne kiseline (klorogensku i galnu kiselinu), kao i tanine koji imaju snažan protuupalni učinak. U narodnoj medicini plodovi jarebike često se upotrebljavaju za pripremu čajeva, sirupa i tinktura za liječenje probavnih problema, kašlja i prehlada, kao i za poticanje izlučivanja mokraće i liječenje bubrežnih kamenaca. U suvremenoj fitoterapiji ekstrakti jarebike nalaze primjenu u dodatcima prehrani i biljnim lijekovima namijenjenim poboljšanju imuniteta i općega zdravlja, kao i u kozmetičkim proizvodima za zaštitu kože od starenja.