Pistacije (Pistacia vera, lat.), koje često nazivaju i »zeleno zlato« zbog bogatoga sadržaja energije i ljekovitih sastojaka, poznati su orašasti plodovi za grickanje, ali i izradu raznih slanih i slatkih kulinarskih pripravaka. Plodovi su bogat izvor bjelančevina, vlakana i antioksidansa koji su veoma važni u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila, posebno zbog njihova djelovanja na smanjenje lošega LDL kolesterola. Od proteina posebno je korisna aminokiselina L-arginin koja se u tijelu metabolizira u dušikov (II) oksid koji sudjeluje u širenju krvnih žila (vazodilataciji) te na taj način djeluje i na smanjenje krvnoga tlaka. Zbog sadržaja antioksidansa luteina i zeaksantina pistacije su vrlo zdrave za vid jer ti spojevi štite oči od staračke makularne degeneracije i oštećenja izazvanih plavim svjetlom. Pistacije su korisne za probavu i čišćenje organizma jer su bogate dijetalnim vlaknima (u 100 grama pistacija nalazi se 10,3 grama dijetalnih vlakana) koja su prebiotička hrana bakterijama u crijevima, što utječe na bolju probavu i metabolizam.
- Pistacije sadrže niz esencijalnih vitamina, minerala i antioksidansa, poput kalcija, željeza, magnezija i vitamina E, B1 i B6 te su izvrstan izvor energije. No njihova je kalorična vrijednost visoka jer 100 g sadrži čak 540 kalorija pa treba biti oprezan s količinom
- Preporučena dnevna doza pistacija je približno 30 g, što odgovara 25-30 pistacija
- Pistacije su bogate fosforom koji poboljšava toleranciju na glukozu (jedna šalica sadrži oko 60 posto preporučene dnevne doze fosfora)
- Sušene pistacije koje su u prodaji u trgovinama uglavnom su začinjene solju, što je štetno za osobe s povišenim krvnim tlakom ili s bubrežnim bolestima
- Osobe koje su alergične na kikiriki trebaju izbjegavati uzimanje pistacija i derivata