Cedar (Ceddrus, lat.), pripada porodici borovki i obuhvaća nekoliko vrsta, od kojih se u zdravstvene svrhe upotrebljava najviše sibirski cedar koji potječe iz Europe i Azije. Cedar je cijenjen zbog ljekovitih svojstava cedrova ulja, a posebno hladno prešanoga ulja cedrovih oraščića. Cedrovi oraščići, poznati i kao pinjoli, vrlo su hranjivi i ljekoviti. Bogati su esencijalnim masnim kiselinama, visokokvalitetnim proteinima (do 14 posto mase), uključujući aminokiselinu arginin koja podupire imunosni sustav, fitosterolima koji pridonose snižavanju razine kolesterola u krvi te vitaminima i mineralima.
Tradicionalno, ulja i ekstrakti cedra upotrebljavaju se u liječenju kožnih bolesti, kao antiseptici te za ublažavanje respiratornih problema u parnim inhalacijama. U posljednjim desetljećima znanstvena istraživanja potvrdila su prisutnost bioaktivnih spojeva poput seskviterpena, flavonoida i fenolnih kiselina, koji posjeduju protuupalno, antimikrobno i antioksidativno djelovanje. Osim toga u fitoterapiji se rabe čajevi i dekokti odnosno uvarci od cedrovih iglica te cedrova smola.