Kardamom (Elettaria cardamomum, lat.) začinska je biljka čija ljekovitost potječe od bogatoga fitokemijskoga sastava koji uključuje esencijalna ulja, flavonoide, alkaloide i fenolne spojeve. Kardamom sadrži više od 30 aktivnih spojeva, od kojih su najznačajniji cineol, limonen, linalool, borneol i terpineol. Esencijalna ulja, koja čine oko 4-8 posto ukupne mase sjemena, odgovorna su za njegova ljekovita svojstva. Flavonoidi i fenolni spojevi pridonose snažnoj antioksidativnoj aktivnosti, a alkaloidi su odgovorni za njegovu biološku aktivnost.
Suvremena znanstvena istraživanja kardamoma ograničena su na pretkliničke rezultate. Oni su pokazali da ta biljka posjeduje antioksidativni, protutumorski, protuupalni, spazmolitički, gastroprotektivni i antidijabetički potencijal. Najčešće se navodi ljekovito djelovanje na probavni sustav zbog toga što ekstrakt kardamoma sadrži hlapive komponente koje pomažu kod loše probave te potiču metabolizam. Na taj način ublažava žgaravicu i nadimanje, pojačava apetit te smanjuje mučninu. Kardamom i preparati koji sadrže kardamom mogu se nabaviti u obliku čajeva, kapsula, tinktura i praha, a dobro ga je nabaviti u zrnu i samljeti jer u tom obliku sadrži više ljekovitoga eteričnoga ulja.