Drača (Paliurus spina-christi, lat.), Kristov trn, crna drača, listopadni je grm iz roda drača (Paliurus), a ime je dobio jer se smatra da je od njega napravljena trnova kruna koju je nosio Krist na križnom putu. Plodovi su drače jestivi, a upotrebljavaju se i kao lijek. Oni sadrže dosta tanina, zbog čega imaju stežuće i protuupalno djelovanje. Stoga su učinkoviti u liječenju proljeva i upalnih bolesti crijeva. No zbog bogatoga sadržaja vlakana plodovi drače liječe i zatvor pa se u narodnoj medicini preporučuje na prazan želudac pojesti desetak plodova. Nadalje, protuupalno djelovanje drače pokazalo je dobre rezultate grgljanjem kod upale desni te upale ždrijela i grla. Plodovi drače potiču izlučivanje mokraće pa su dobar diuretik, a korisni su i kod reumatskih bolesti. U narodnoj se medicini čaj od drače upotrebljava za ispiranje ogrebotina i rana koje teško zacjeljuju.
- Zdrobljeni plodovi drače (oko dvije jušne žlice) stave se kuhati u jednu litru hladne vode te nakon vrenja čaj treba odstajati petnaestak minuta
- Čaj od drače pije se prije obroka, ali se može upotrijebiti za grgljanje i ispiranje
- Drača je medonosna biljka, a med od drače bogat je različitim enzimima i aminokiselinama te se preporučuje za jačanje imuniteta, snižavanje kolesterola i prevenciju bolesti kardiovaskularnoga sustava