Breskva (Prunus persica, lat.) posebno je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za čišćenje crijeva jer sadrži čitav kompleks voćnih kiselina i veliku količinu vlakana koja potiču rad crijeva. Zbog toga, kao i zbog niske kaloričnosti (43 kcal na 100 grama) i diuretskoga djelovanja, breskva je voće koje je idealno u redukcijskim dijetama. Poznata su ljekovita svojstva ploda breskve zbog bogata sadržaja minerala, posebno kalija i magnezija, te vitamina, od kojih je najviše beta-karotena, vitamina C i folata. Zbog toga je breskva izvrsno voće za trudnice jer kalij pomaže u otklanjanju grčeva u mišićima, folati potiču zdrav razvoj srca i mozga te pomažu u prevenciji rascjepa neuralne cijevi (defekta kralježnice) u djeteta, a vitamin C potiče imunitet i pridonosi apsorpciji željeza, što je posebno važno u trudnoći. Zbog bogata sadržaja karotenoida, a posebno beta-kriptoksantina i beta-karotena, breskva je voće koje pridonosi osnaživanju vida.