Crni papar (Piper nigrum, lat.) jedna je od najčešće upotrebljavanih začinskih biljaka u svijetu, poznata ne samo po svojem karakterističnom okusu, nego i po značajnim farmakološkim svojstvima. Crni papar sadrži fenole, flavonoide, alkaloide, hlapljiva ulja, steroide, terpene, proteine, ugljikohidrate, vlakna, polisaharide, amide i lignane. Glavni je bioaktivni sastojak papra biološki aktivni alkaloid piperin koji je zaslužan za njegov pikantan okus. On pokazuje širok spektar bioloških aktivnosti, uključujući protuupalno, antioksidativno, antimikrobno i potencijalno antikancerogeno djelovanje.
Piperin pridonosi funkcioniranju mozga, pospješuje apsorpciju hranjivih tvari i poboljšava probavu. U tradicionalnoj medicini crni je papar pokazao povoljno djelovanje na povećanje apetita te djelovanje protiv kašlja i prehlade. Piperin pomaže u probavi stimulirajući enzime gušterače i crijeva. Eterično ulje crnoga papra čini otprilike 0,4 – 7 posto težine suhe bobice i korisno je za liječenje reume, umora, bolova u mišićima i infekcija. Također se rabilo za poboljšanje cirkulacije krvi.
- Za smirivanje kašlja u narodnoj se medicini preporučuje čaj od crnoga papra, za koji se pomiješa žličica mljevenoga papra i žličica meda u dva decilitra tople vode. No ne preporučuje se više od dvije šalice tijekom dana.
- Pretjerano velike količine crnoga papra mogu iritirati sluznicu želudca ili uzrokovati probavne smetnje.
- U kombinaciji s kurkumom piperin povećava bioraspoloživost kurkumina i do 2000 posto.
- Ekstrakti crnoga papra pokazuju antibakterijska svojstva protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, uključujući Staphylococcus aureus, Escherichiju coli i Salmonellu spp.
- Piperin u crnom papru može izazvati značajne farmakokinetičke interakcije s lijekovima poput antikoagulansa i antiepileptika povećavajući njihovu koncentraciju u plazmi.