Krastavac (lat. Cucumis sativus) učinkovit je u izlučivanju otrova iz tijela zbog svojega diuretskoga djelovanja (poticanje izlučivanje mokraće), poticanja rada bubrega i žuči, ali i zbog bogata sadržaja vlakana. Njegova kora sadrži netopiva vlakna što pomaže da se probavljena hrana brže izbacuje iz organizma dok se topiva vlakna u krastavcu tijekom probave formiraju u želatinoznu masu u želudcu koja daje osjećaj sitosti. Mineralni je sastav krastavca iznimno bogat posebno kalijem, koji je, između ostaloga, važan za regulaciju krvnoga tlaka i ravnotežu vode u organizmu. Krastavac sadrži brojne fitonutrijente koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. U znanstvenim istraživanjima postoje potvrđeni rezultati o djelovanju kukurbitacina na blokiranje nekih receptora za razvoj malignih stanica. Kukurbitacin je tvar koja daje gorak okus krastavcima, a uz antitumorski učinak ima i protuupalno i analgetsko djelovanje.
- Krastavac sadrži polifenole lignane (laricirezinol, pinorezinol i sekoizolaricirezinol) koji smanjuju rizik od nekih tipova raka i kardiovaskularnih bolesti
- Sok od svježega krastavca djeluje umirujuće na upalne promjene na koži poput crvenila i iritacija
- Krastavce ne treba guliti prije konzumacije jer se tako smanjuje količina vlakana te nekih vitamina i minerala
- Jedna šalica narezanih krastavaca sadrži 22 % preporučene dnevne doze vitamina K
- Krastavci sadrže veliku količinu joda pa su korisni za osobe koje pate od bolesti štitnjače
- Osobe koje imaju akutnu i kroničnu upalu sluznice želudca (gastritis), čir na želudcu te upalu crijeva (enterokolitis) ne bi trebali konzumirati krastavce
- Krastavac je čest sastojak kozmetičkih proizvoda jer djeluje hidratizirajuće (vlaži kožu), antiupalno, uravnotežuje lučenje sebuma, poboljšava tonus kože i blago posvjetljuje pjege i hiperpigmentacije