Mak (Papaver somniferum, lat.) najpoznatiji je po svojim opijatnim alkaloidima, koji se upotrebljavaju u farmaceutskoj industriji za proizvodnju analgetika. Međutim, osim opijuma, sjeme maka posjeduje znatan nutritivan i ljekovit potencijal, uključujući sadržaj esencijalnih masnih kiselina, vitamina i minerala. Glavni dijelovi biljke koji se rabe u medicinske svrhe su mliječni sok iz čahure maka, koji sadrži alkaloide, te sjeme koje ima nutritivne i antioksidativne vrijednosti.
Mak se rabi u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova poput morfina, kodeina i tebaina, koji se rabe u analgetičke i antitusivne svrhe (protiv kašlja). Osim toga ekstrakti maka prisutni su u biljnim dodatcima prehrani i preparatima za spavanje, gdje se kombiniraju s biljkama poput valerijane i matičnjaka. Sjeme maka koje se upotrebljava u prehrambene svrhe, najčešće za izradu slastica, smatra se sigurnim za konzumaciju jer je osušeno i ne sadrži alkaloide. Ono je bogato zdravim masnim kiselinama, mineralima i prehrambenim vlaknima koja poboljšavaju probavu i reguliraju razinu glukoze u krvi te pridonose općemu zdravlju organizma.