Anđelika (Angelica archangelica, lat.) vrlo je cijenjena ljekovita biljka koja se primjenjuje u narodnoj medicini, farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji, kao i u kulinarstvu. U ljekovite svrhe upotrebljava se cijela biljka, a najviše korijen i sjemenke, koji sadrže eterična ulja, te listovi. Istraživanja su dokazala da anđelika sadrži brojne aktivne tvari koje imaju antioksidativna i protuupalna svojstva te svojstva za ublažavanje bolova. U narodnoj medicini najčešće se upotrebljava kao prirodni lijek za bronhitis, upalu pluća, infekcije mokraćnoga mjehura, reumu i giht, a primjenjuje se i u slučajevima trovanja alkoholom ili nikotinom. Anđelika ima gorak okus, koji s eteričnim uljima djeluje stimulirajuće na probavni sustav i potiče apetit, stoga može pomoći kod oporavka nakon duge bolesti i anoreksije. U farmaceutskoj industriji najčešće se upotrebljava osušeni korijen anđelike, posebno u pripravcima protiv malaksalosti, liječenja probavnih smetnja te pripravaka koji pomažu u iskašljavanju.
- Čaj od anđelike potiče izlučivanje žuči i želudčanih sokova, smiruje nervozu i smanjuje bolove
- Eterično ulje anđelike upotrebljava se u proizvodnji pasta za zube, vodica za grgljanje i ispiranje usta
- Pripravci anđelike ne preporučuju se trudnicama jer se smatra da bi mogli izazvati pobačaj
- Pripravci anđelike ne preporučuju se osobama na antikoagulantnoj terapiji (terapija protiv zgrušavanja krvi)
- Korijen anđelike sadrži fitoestrogene koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze
- Prilikom uzimanja pripravaka od anđelike treba izbjegavati sunce jer biljka ima fotosenzibilna svojstva i može izazvati preosjetljivost na sunce