SKRIVENA BLAGA CVJETNIH PUPOLJAKA Klinčić – začin i lijek

Klinčić
Foto: Shutterstock | Klinčić

Klinčić (Syzygium aromaticum, lat.) zimzeleno je drvo čiji se cvjetni pupoljci upotrebljavaju kao začin i lijek. Glavni aktivni spoj klinčića jest eugenol, koji čini oko 70-90 posto eteričnoga ulja dobivenoga iz pupoljaka. Osim eugenola klinčić sadrži kariofilen, fenolne kiseline (kao što su galna i elagična kiselina), vitamine (posebno vitamin C i beta-karoten) te minerale poput kalcija, željeza i mangana. Klinčić pokazuje širok spektar antimikrobnoga djelovanja protiv bakterija, gljivica i virusa. Eugenol usporava rast patogenih bakterija kao što su Escherichia coli, Staphylococcus aureus i Salmonella sp.

Također, učinkovito djeluje protiv gljivica poput Candide albicans, što ga čini korisnim u liječenju gljivičnih infekcija. Eugenol djeluje kao snažan inhibitor upalnih medijatora, poput prostaglandina, čime smanjuje upalu i bol. Klinčić se tradicionalno rabi za ublaživanje zubobolje i bolova u mišićima. Ekstrakti klinčića bogati su polifenolima koji neutraliziraju slobodne radikale, sprječavajući oštećenje stanica. Redovita konzumacija može pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka. Klinčić potiče lučenje probavnih enzima, čime poboljšava probavu i sprječava nadutost. Također ima karminativno djelovanje smanjujući stvaranje plinova u crijevima. Tradicionalno se rabi za ublaživanje mučnine, proljeva i kolika.

Dobro je znati…

• Aktivni sastojci klinčića, posebno eugenol, često se rabe u raznim farmakološkim pripravcima zbog svojih antimikrobnih, protuupalnih, analgetskih i antioksidativnih svojstava.
• Klinčić je sastavni dio zubnih kapi za djecu koje ublažuju bol koja nastaje tijekom izbijanja zubića, vodica za ispiranje usta, balzama protiv bolova (tigrova mast), sirupa protiv kašlja.
• Čaj od klinčića prije obroka djeluje na poboljšanje probave. Čaj se priprema tako da se 2 do 3 klinčića preliju kipućom vodom i puste odstajati 15-ak minuta.
• Iako je klinčić općenito siguran, prekomjerna konzumacija može izazvati nuspojave poput iritacije sluznice i alergijskih reakcija.
• Trudnice, dojilje i osobe s bolestima jetara trebale bi ga upotrebljavati s oprezom.