Leća (Lens culinaris, lat.) jedna je od najstarijih kultiviranih mahunarki. Poznata je po svojoj nutritivnoj vrijednosti i raznovrsnoj primjeni u prehrani, ali i po brojnim zdravstvenim koristima. Leća je bogata bjelančevinama, prehrambenim vlaknima, vitaminima (posebno B skupine) i mineralima poput željeza, magnezija, fosfora i cinka. Niskokalorična je, sadrži malo masti, što je čini idealnom namirnicom za održavanje zdrave tjelesne težine i općega zdravlja. Leća je bogat izvor antioksidansa, posebice polifenola, koji neutraliziraju štetne slobodne radikale u organizmu.
Redovita konzumacija leće povezuje se s poboljšanjem zdravlja srca i krvnih žila. Vlakna prisutna u leći pomažu u snižavanju razine LDL kolesterola, a kalij i magnezij pridonose regulaciji krvnoga tlaka. Štoviše, glikemijski indeks leće je nizak, što pridonosi stabilizaciji razine šećera u krvi i smanjenju rizika od metaboličkoga sindroma. Zbog niskoga glikemijskoga indeksa i visokoga sadržaja vlakana leća pomaže u kontroli razine glukoze u krvi. Osim toga, prisutnost bioaktivnih spojeva poput lektina može modulirati enzime uključene u metabolizam ugljikohidrata, čime se dodatno pridonosi prevenciji dijabetesa tipa 2.