Oskoruša (Sorbus domestica, lat.) posebno je cijenjena u narodnoj medicini zbog djelotvornosti u liječenju probavnih smetnja, osobito proljeva. U tu se svrhu njezini sušeni plodovi pripremaju kao ljekoviti čajevi. Osim toga, zahvaljujući svojemu sadržaju prehrambenih vlakana, plodovi oskoruše općenito djeluju na regulaciju probave, poboljšavaju peristaltiku crijeva te reguliraju rad žuči i jetara. No oskoruša je bogata i vitaminom C (oko 8 %) i vitaminom B2 te antocijaninima, polifenolima i raznim flavonoidima, uključujući kvercetin i rutin. Stoga je poznato i njezino ljekovito djelovanje u jačanju organizma i povećavanju imuniteta, poboljšanju memorije i koncentracije, kao i unaprjeđenju rada živčanoga sustava. Oskoruša sadrži i sorbinsku kiselinu, poznatu po antimikrobnom djelovanju, zbog čega se u narodnoj medicini često upotrebljavala u liječenju respiratornih bolesti.
- Oskoruša sadrži 9 – 17 % šećera, i to najviše fruktoze, a vrlo malo saharoze, te je prikladna za dijabetičare. Osim toga, čaj od oskoruše u narodnoj se medicini upotrebljava i za smanjenje razine šećera u krvi
- Plodovi oskoruše trpki su i kiselkasti, a kad posmeđe, postanu slatki i ukusni. Tada se u njima nađe i malo alkohola
- Od plodova oskoruše u narodnoj se medicini priprema ljekoviti napitak za jačanje organizma tako da se u pola litre soka oskoruše umiješa pola kilograma meda
- U kozmetici se kreme i preparati na bazi oskoruše primjenjuju za hidrataciju i povećanje elastičnosti kože