Miris cimeta u vinu i kolačima koji se širi domom podsjeća na ugođaj zime i blagdana. No cimet nije samo začin ugodan nepcu i osjetu njuha, nego je njegova moć u očuvanju zdravlja prepoznata još od davnina. Upotrebljavan stoljećima, cimet se pokazao korisnim u liječenju raznih upala, posebno upale zglobova, mokraćnih putova, probavnih smetnja i bronhitisa. Danas moderna znanost otkriva sve više njegovih terapijskih djelovanja. Eksperimentalno je dokazano da snižava razinu šećera u krvi jer povećava osjetljivost na inzulin i pomaže glukozi doći iz krvi u stanice. Osim toga, znanstvene su studije potvrdile da uzimanje cimeta djeluje na smanjenje štetnoga (LDL) kolesterola te zaštitu krvnih žila. Nekoliko studija također je utvrdilo da ekstrakt cimeta pokazuje antikancerogenu aktivnost i jačanje imuniteta.
U našim se trgovinama najčešće nalazi kineski cimet (Cinnamomum burmannii)
koji sadrži više kumarina i nije toliko ljekovit kao cejlonski.
No previše kumarina može uzrokovati oštećenje jetara
te je zbog toga najbolje konzumirati cimet u malim količinama.