UZ SVJETSKI DAN HRANE Ukusan podsjetnik na Isusovo čovještvo

Foto: Shutterstock

»Uzmite i jedite!« »Dajte im vi jesti!« »Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti.« »Dječice, imate li što za prismok?« »Hajde, doručkujte!« »Posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom.« Sličnih je Isusovih izjava posvećenih hrani u Novom zavjetu pravo obilje – toliko da vjernim slušateljima Božje riječi može promaknuti izvorni »okus« toga obilja, pa i njegova duhovna »hranjivost«.

No na policama se hrvatskih knjižara nedugo prije Svjetskoga dana hrane – čijoj se proslavi 16. listopada svake godine porukom pridružuje i papa Franjo – našlo krjepko rješenje toga problema. Naime, svoju osmu biblijski nadahnutu knjigu u izdanju Kršćanske sadašnjosti specijalistica medicinske biokemije i laboratorijske medicine Slavica Dodig posvetila je upravo pitanju što je Isus jeo.

Što je Isus jeoMala biblijska kuharica

Premda je autorica na tragu mogućega Kristova odgovora – »Jelo je moje vršiti volju onoga koji me posla i dovršiti djelo njegovo« – svoju knjigu »zasolila« prikazom biblijske simbolike hrane i tumačenjem Isusovih poruka iz blagovališta, u njoj je prostrla i trpezu povijesnih zanimljivosti o hrani biblijskoga doba: o tragovima biljaka i životinja na arheološkim nalazištima poput Jerihona i pisanim spomenicima poput Merneptahove stele, o mjestu obroka i postova u svakodnevnom i vjerskom životu židovske zajednice, ali i o namirnicama kojima se krijepio i Isus: ječmu i pšenici, bobu i leći, kopru i gorušici, luku i zelju, ribi i jajima, janjetini i mlijeku, soli i ulju, vinu i octu, grožđu i smokvama, medu i bademima…

Osim što će knjiga Slavice Dodig čitatelja vratiti u biblijske prostore i vremena skromnoga načina života – kada je zajedničko blagovanje članova obitelji, rodbine, radnika u kući i putnika namjernika bilo uobičajeno i kada su jela koja su se našla na stolu bila jednostavna, spravljena od autohtonih namirnica i mahom vegetarijanska, s dodatkom mesa u svečanijim prilikama – njezin će zaključak čitatelju donijeti i »Malu biblijsku kuharicu« sa 20 recepata za jela koja su se lako mogla naći i na Kristovu stolu. Ukusan je to podsjetnik na Isusovo čovještvo, ali i poticaj na doslovno vršenje njegove zapovijedi: »Kad priređuješ gozbu, pozovi siromahe, sakate, hrome, slijepe…« (Lt)