Cikorija (Cichorium intybus, lat.) u hrvatskim je krajevima poznata kao napitak, točnije kao zamjena za kavu koja se radi iz sušena i mljevena korijena i koja se može nabaviti u trgovinama. Osim toga, čest je dodatak procesiranoj hrani u kojoj se želi postići visok sadržaj vlakana. Ta svojstva daje joj ugljikohidrat <https://www.fitness.com.hr/mrsavljenje/savjeti/Cikliranje-ugljikohidrata.aspx> inulin koji je prehrambeno vlakno iz skupine fruktooligosaharida i koji ima probiotička svojstva, odnosno služi kao izvor hrane za bakterije (Bifidobacteria, Lactobacilli) koje osiguravaju ravnotežu crijevne mikroflore. Osim toga inulin povoljno djeluje na pravilan rad probavnoga sustava i crijeva te utječe na smanjenje razine »lošega« kolesterola u tijelu, ali i na smanjenje šećera u krvi. U cikoriji se nalazi i glikozid intibin. Zbog njega cikorija ima gorak i opor ukus pa je iz tih razloga čaj od cikorije dobar za liječenje bolesti želudca, crijeva, jetara i poticanje apetita i izlučivanja žuči. U pučkoj medicini cikorija se rabi kao pomoć kod brojnih bolesnih stanja, a među ostalim zbog bogatoga je sadržaja kalija u kombinaciji s peršinovim listom učinkovit diuretik (sredstvo za izlučivanje mokraće).
- Cikorija sadrži gorke tvari laktupikrin i laktucin koje imaju analgetičko i sedativno djelovanje.
- Čaj od cikorije ima protuupalno djelovanje pa se upotrebljava za smirivanje upala izazvanih reumatizmom ili gihtom.
- Suhi korijen cikorije može sadržavati čak 68 % inulina.
- Korijen cikorije sadrži i cikoričnu te klorogensku kiselinu, za koje se u laboratorijskim istraživanjima pokazalo da mogu povećati osjetljivost mišića na inzulin.
- Osobe s alergijom na ambroziju ili pelud breze mogle bi biti alergične i na cikoriju pa je potreban oprez.
- Napitak od cikorije može se rabiti kao bezkofeinska alternativa običnoj kavi.
- Zbog nedostataka informacija cikorija se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.