Avokado (Persea americana, lat.) tropsko je voće koje je vrlo vrijedna namirnica zbog svojih jedinstvenih nutritivnih i ljekovitih svojstava. Pridonosi zaštiti srca, održavanju zdrave probave, smanjenju upala, zaštiti stanica i poboljšanju apsorpcije hranjivih tvari. Jedna od glavnih prednosti avokada visok je sadržaj mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline, koja je također glavna komponenta maslinova ulja. Istraživanja pokazuju da oleinska kiselina pridonosi smanjenju lošega LDL kolesterola i povećanju razine dobroga HDL kolesterola, čime pridonosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Redovita konzumacija avokada može također smanjiti krvni tlak i upale u organizmu, što su ključni faktori za zdravlje srca i krvožilnoga sustava. Avokado je bogat antioksidansima poput vitamina E, vitamina C, luteina i zeaksantina, koji pridonose zaštiti stanica od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Lutein i zeaksantin, prisutni u avokadu, poznati su po tome što štite oči od degenerativnih bolesti poput makularne degeneracije i katarakte, posebno u starijih osoba. Avokado je dobar izvor dijetalnih vlakana, koja su važna za zdravlje probavnoga sustava. Avokado se nalazi u širokom spektru komercijalnih nutritivnih i kozmetičkih proizvoda.