ZAHVALNI SU MU MIŠIĆI Mažuran – začin koji smanjuje napetost

Mažuran
Foto: Shutterstock | Mažuran

Mažuran (Origanum majorana, lat.) biljka je koja se konzumira kao začin, a ima i širok raspon bioloških aktivnosti, među ostalim s antioksidativnim, antimikrobnim, protuupalnim učincima. Tradicionalno se listovi mažurana upotrebljavaju i za liječenje nesanice, gastritisa i nervoze. Do sada su opisani mnogi bioaktivni sastojci mažurana, kao što su karvakrol, cimetna kiselina, askorbinska kiselina, linalil acetat, kariofilen, spatulenol, cis-sabinen hidrat i trans-sabinen hidrat, terpinen-4-ol, á-terpineol, hesperidin, kvercetin, rutin itd.

Eterično ulje mažurana dobiva se destilacijom pare iz listova i cvjetova. Može pomoći u smirivanju mišićnih grčeva i bolova, što ga čini korisnim za osobe koje pate od grčeva u mišićima, menstrualnih grčeva i drugih oblika mišićne nelagode. U aromaterapiji upotrebljava se za inhalacije kod upale dišnih putova, a posebno je naglašeno njegovo djelovanje za poboljšanje kvalitete sna i opuštanje. Preparati na bazi mažurana mogu se nabaviti u obliku čajeva, eteričnih ulja, sirupa, masti, tinktura, kapsula, tableta i sprejeva u komercijalnoj prodaji.

  • Za smanjenje napetosti i opuštanje mišića upotrebljava se eterično ulje mažurana u kupkama i masaži tijela, posebno mišića, vrata i ramena
  • Čaj od mažurana potiče izlučivanje probavnih enzima, što utječe na poboljšanje probave i apetita, smirivanje mučnine, nadutosti i grčeva te pomaže kod upalnih promjena u probavnom sustavu
  • Čaj i sirup od mažurana upotrebljavaju se u liječenju bolesti dišnih putova. Zbog protuupalnoga i opuštajućega djelovanja djelotvoran je u liječenju kroničnoga bronhitisa, prehlade, kašlja i ostalih plućnih oboljenja
  • Uzimanje prevelikih količina i dugotrajna primjena (redovito tijekom više tjedana) može izazvati glavobolju i vrtoglavicu. Pretjerana upotreba može uzrokovati pospanost