ZASJENILA ČAK I NARANČE Acerola – tvornica vitamina C

Acerola
Foto: Shutterstock | Acerola

Acerola (Malpighia emarginata, lat.), američka višnja, pripada najbogatijim prirodnim izvorima vitamina C i antioksidansa, s brojnim potencijalnim zdravstvenim prednostima. Prema navodima iz literature, acerola može sadržavati i do 30 puta više vitamina C od naranče. Osim vitamina C, acerola je bogata i drugim antioksidansima, poput flavonoida, karotenoida i antocijana. Također sadrži vitamine A, B1, B2 i B3 te minerale poput željeza, kalcija, kalija, cinka i fosfora. Istraživanja su pokazala da antioksidansi iz acerole mogu smanjiti oksidaciju lipoproteina niske gustoće (LDL), koji su poznati kao »loš« kolesterol. Oksidirani LDL može pridonijeti razvoju ateroskleroze, stoga konzumacija acerole može pomoći u zaštiti srca i krvnih žila.

U tradicionalnoj medicini acerola se rabi za liječenje različitih stanja, uključujući prehlade, gripu, dijareju, upale i probleme s jetrima. Njezini listovi i plodovi često se rabe u obliku čajeva, sokova i ekstrakata. U nekim kulturama upotrebljava se kao tonik za povećanje energije i poboljšanje općega zdravlja. U komercijalnoj prodaji postoje proizvodi koji sadrže acerolu kao dodatci prehrani u obliku praha, kapsula ili tableta. Najčešće se upotrebljavaju kao suplement za povećanje unosa vitamina C, za jačanje imunosnoga sustava i poboljšanja zdravlja kože.

Dobro je znati…

• Vitamin C iz acerole stimulira proizvodnju kolagena, proteina ključnoga za zdravlje kože, kose i noktiju
• Acerola je čest sastojak u kremama protiv starenja zbog visoke koncentracije vitamina C koji djeluje antioksidativno
• Zbog visokoga sadržaja vitamina C prekomjerno konzumiranje acerole može izazvati povećano izlučivanje oksalata u mokraći, što može povećati rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca u osoba sklonih tomu problemu
• Visok unos vitamina C može povisiti razinu mokraćne kiseline, što bi moglo pogoršati simptome gihta
• Vitamin C iz acerole može utjecati na apsorpciju nekih lijekova koji smanjuju kiselost želudca (antacidi) i promijeniti njihovu učinkovitost