Crni tartuf (Tuber melanosporum, lat.) podzemna je gljiva vrlo cijenjena u kulinarstvu, a posljednjih desetljeća predmet je interesa znanstvenika koji analiziraju ljekovitost njezinih spojeva. Ekstrakti crnoga tartufa koncentrirani su pripravci dobiveni iz plodišta koji sadrže bioaktivne tvari odgovorne za njegova ljekovita svojstva. Ti ekstrakti upotrebljavaju se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji zbog njihove nutritivne i funkcionalne vrijednosti.
Ekstrakti crnoga tartufa pokazali su visok kapacitet uklanjanja slobodnih radikala u testovima in vitro. Ta svojstva povezana su s prevencijom degenerativnih bolesti poput ateroskleroze, raka i neurodegenerativnih poremećaja. Crni tartuf sadrži bioaktivne spojeve poput fenolnih kiselina i terpena koji imaju sposobnost inhibicije (kočenja) rasta patogenih mikroorganizama i djeluju protuupalno. Ekstrakti crnoga tartufa često se upotrebljavaju u proizvodima za njegu kože zbog antioksidativnih i hidratantnih svojstava. U komercijalnoj prodaji mogu se naći kreme za lice, serum za oči, maska za lice, losion i ulje za lice s ekstraktom crnoga tartufa.