Pir (lat. Triticum spelta), spelta, krupnik ili dinkel, žitarica je izrazito ljekovitih sastojaka. Iako je blizak srodnik pšenici, sadrži manje glutena, koji osim toga ima drugačija svojstva od pšeničnoga glutena i zbog toga je bolje probavljiv. Pir je bogat muko-polisaharidima, koji pridonose jačanju imuniteta, te L-triptofanom koji je sastojak, tj. prekursor hormona serotonina i melatonina te zbog toga ima opuštajuće djelovanje. Zbog vrlo visoka udjela vlakana pir potiče rad crijeva i sprječava proljev, zatvor i nadutost te djeluje na smanjenje kiseline u želudcu i na obnavljanje želučane i crijevne sluznice. Zbog nižega glikemijskoga indeksa, sadržaja vitamina B skupine te topivih i netopivih vlakana, pir smanjuje osjećaj gladi, pomaže u borbi protiv pretilosti, uklanja višak kolesterola iz tijela i normalizira razinu šećera u krvi. U piru postoji čitav niz sastojaka koji potiču mehanizme protuupalnih, imunostimulirajućih, antialergijskih i antikancerogenih djelovanja u organizmu.
- Zahvaljujući visoku udjelu željeza, pir stimulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i poboljšava cirkulaciju. Sadrži i široku lepezu vitamina, od kojih se posebno ističu vitamini skupine B.
- Jedina kontraindikacija za uključivanje pira u prehranu je individualna netolerancija ili alergija na njegove proteine. Iako sadrži malu količinu glutena, nije preporučljiv za upotrebu osobama s celijakijom.
- U 100 g sirovoga pira nalazi se 14,6 g proteina sastavljenih od vrijednih aminokiselina pa se preporučuju u prehrani športaša i rekonvalescenata.
- Lako je probavljiva žitarica pa je dobra za prehranu male djece i starijih osoba.
- Pir ima otporno zrno i ne zahtijeva za uzgoj umjetna gnojiva ili insekticide, a uz to, tvrda ljuska štiti zrno od zagađenja iz okoline.