Proso (Panicum milliaceum) žitarica je poznata po ljekovitosti u zaštiti srca i krvnih žila, kosti i vezivnoga tkiva te probavnoga sustava. Visoka koncentracija magnezija koji se nalazi u prosu djeluje u prevenciji rizika od srčanoga udara te pridonosi snižavanju krvnoga tlaka. Magnezij je značajan u asimilaciji minerala kalcija, kalija i fosfora te sudjeluje u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata, što je važno u održavanju fiziološke i metaboličke ravnoteže organizma. Proso sadrži i silicij, čija je glavna funkcija održavanje elastičnosti vezivnoga i epitelnoga tkiva zglobova, krvnih žila, tetiva, hrskavice i sluznice te potiče rast i jačanje koštanoga tkiva i tako prevenira osteoporozu (krhkost kostiju). Osim toga, silicij sprječava prodiranje masnoća u krvnu plazmu te na taj način smanjuje rizik od ateroskleroze. U narodnoj medicini proso je poznato kao prirodni lijek za uklanjanje pijeska i kamenaca u bubrezima i mokraćnom mjehuru. Proso ne sadrži gluten pa je zbog toga korisno u prehrani osoba koje su alergične na gluten, a budući da je alkalna žitarica, djeluje na smanjenje kiselosti organizma.
- Proso je žitarica koja pomaže protiv prekomjernoga bujanja gljivične infekcije Candidom albicans.
- Zbog sadržaja kremične kiseline proso je korisno u tretiranju krhkih nokata i kose.
- Proso se preporučuje konzumirati osobama koje imaju problema s crijevima (proljev, ulcerozni kolitis) jer pomaže u obnavljanju crijevne flore.
- Juha od prosa može pomoći u smanjenju mučnine u trudnoći.
- Budući da proso sadrži goitrogene kiseline koje mogu poremetiti rad štitnjače (blago ograničavaju unos joda u štitnjaču), ne savjetuje se konzumirati veću količinu prosa osobama koje imaju problema sa štitnjačom.
- Proso je odlična hrana za anemične osobe i za sve koje muči gastritis.
- Ulje od prosa dobar je izvor linolne kiseline i tokoferola (vitamin E).